Hasznos cikkek

HOGYAN KELL FELTÖLTENI AZ AKKUMULÁTORT?

person Írta: Panda Szerszám.hu Létrehozva: Péntek, April 15 2022

Számos tényező befolyásolhatja az akkumulátor lemerülését az autóban. Ilyen tényezők például a súlyos fagyok, illetve azok a fényszórók, rádiók, vagy egyéb eszközök, amelyek hosszú ideig fogyasztják az elektromos áramot az autóban.

Az akkumulátor feltöltése – mire lesz szükséged?

Az akkumulátor feltöltéséhez azt először ki kell kötni a jármű áramköréből, amihez olyan szerszámokra lesz szüksége, mint:

08-672 DUGÓKULCS 1/2″, 1/4″, 82 DB-OS KÉSZLET., CRV, NEO TOOLS.

Az akkumulátor töltését egy egyenirányítóval ellátott akkumulátor töltővel lehet elvégezni,
például 11-990 MIKROPROCESSZOROS EGYENIRÁNYÍTÓS AKKUMULÁTORTÖLTŐ 6V/12V; 2A/4A, NEO TOOLS.

Hogyan kell feltölteni az akkumulátort?

Az egyenirányítós akkumulátortöltő csatlakoztatása Az akkumulátor az autón belül és azon kívül is feltölthető. Ha például otthon szeretnéd feltölteni az akkumulátort, először kösd ki az akkumulátort a jármű elektromos rendszerből.

Lehet, hogy piszkos, ezért meg kell tisztítani. Bizonyos esetekben az elektrolitszintet is pótolni kell. Ehhez használj desztillált vagy ionmentesített vizet, és töltsd fel vele az akkumulátort addig a szintig, hogy az fedje a benne lévő ólomlemezeket. Ezután az ún. krokodilcsipeszek segítségével csatlakoztasd a töltőt az akkumulátor pólusaihoz.

Fontos, hogy milyen sorrendben csatlakoztatod az akkumulátor pólusait az egyenirányítós akkumulátortöltő csatlakozóihoz – kötsd a plusz jelzésű töltő kimenetet az azonos jelölésű akkumulátor pólushoz, majd csak ezt követően csatlakoztasd a negatív töltő kimenetet az akkumulátor negatív sarkához. Most, ha az lehetséges, állítsd be a kívánt feszültséget a töltőn – autó akkumulátor esetében ez 12 V, motorkerékpár akkumulátor töltésekor – 6 V. Csak ezután csatlakoztasd a töltőt az elektromos hálózathoz.

Ha az autóban hagyva szeretnéd feltölteni az akkumulátort, ne felejtsd el levenni a sarukat az akkumulátorból – ellenkező esetben sokkal tovább fog tartanai a töltés, mivel ilyenkor az autó elektromos berendezései folyamatosan áramot fogyasztanak az akkumulátorról.

Az akkumulátor töltése – mire kell figyelni?

Az autók akkumulátorának töltési ideje néhány órától akár tizenegynéhány óráig is terjedhet. Ügyelj az akkumulátor hőmérsékletére töltés közben. Nem haladhatja meg a 45 Celsius fokot. Savas akkumulátorok esetében a töltéshez használt áram mértéke nem haladhatja meg a kapacitás 10% -át.

A töltés befejezése után várj körülbelül 15–20 percet, mielőtt lekapcsolod a kábeleket az akkumulátorról. Ez lehetővé teszi a feltöltés során keletkező gázok eloszlását és a vezetékek eltávolításakor nem keletkeznek szikrák. Ha régebbi típusú akkumulátorod van, a töltés előtt csavard ki a rendszer gázmentesítő dugóit, vagy a központi gázeltávolító rendszer kupakját. Ez megakadályozza a veszélyes gázok halmozódását.

A korszerű akkumulátorok esetén ez nem szükséges, mivel azok légtelenítő megoldással vannak ellátva. Mindig legyél nagyon óvatos az autó akkumulátorok töltésekor.

Soha ne használj az akkumulátor kapacitásának egytizedénél nagyobb tápáramot. Igaz, hogy a magasabb áramerősség felgyorsítja a töltést, de az akkumulátor túltöltésének kockázatával is jár. Ne feledje, hogy a cella 2,4 V-os feszültségének túllépése a robbanás valós kockázatával jár.

Új autók esetén az akkumulátorok általában nem igényelnek karbantartást és semmit sem kell beléjük önteni. A start/stop rendszerekkel rendelkező járművekben AGM típusú akkumulátorokat alkalmaznak, amelyek fokozott ellenálló képességgel rendelkeznek a hirtelen lemerüléssel és töltéssel szemben.

Az akkumulátor töltő vásárlásakor ügyelj arra, hogy a berendezéssel különböző típusú (savas, zselés, AGM) akkumulátorok is tölthetőek legyenek, valamint hogy a mélyen lemerült (9 V alatti) akkumulátorok töltésére is alkalmas legyen. Fontos tudnod, hogy az akkumulátor és a töltő töltés közbeni szétkapcsolása dekódolhatja az autó elektronikai rendszereit, ami a jármű szervizbe vontatásával végződhet.

Szerző: Jacek Churski

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás ehhez a cikkhez.

Írj hozzászólást:

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat January February March April May June July August September October November December
  • Regisztráció

Új regisztráció

Már van fiókod?
Bejelentkezés vagy jelszó visszaállítás