A kert öntözésének legfontosabb szabályai

person Posted By: Panda Szerszám On: comment Comment: 0 favorite Hit: 868

Az öntözés a legfontosabb tevékenység a növények gondozásában.

Az öntözés a legfontosabb tevékenység a növények gondozásában.

A víz jelenléte nem csupán a növény fejlődését és egészségét határozza meg, de az életben maradását is. A helytelen öntözés szélsőséges esetekben a növény elhalálozásához is vezethet. Mikor öntözzünk? Reggel, amikor még nincs túl meleg, vagy este, napnyugta előtt. Nem szabad hőségben öntözni. Az égető napfény a növények megégetéséhez vezethet, ezen túlmenően a párolgás révén a víz nagyobb része elveszítésre kerül.

Hogyan öntözzünk?

Bőségesen, de ritkán. A növények számára nem előnyös a kevés vízzel történő gyakori öntözés. Az ilyen öntözés eredményeképp a víz nem hatol be a talaj alsóbb rétegeibe. Ennek következtében a növények sekély és gyenge gyökérzetet alakítanak ki. Ezen túlmenően a talaj felső rétegei lényegesen gyorsabban száradnak ki, ami miatt a növények nem képesek ellenállni az időszakos szárazságnak (pl. a tulajdonos elutazása idején).  Az alsóbb rétegekbe beszivárgó víz serkenti a gyökerek mélyebbre hatolását. Ennek köszönhetően a növények jól rögzülnek a talajban és nedvességhez jutnak a földalatti vízkészletből.

Mivel öntözzünk?

Ami az öntözési technikát illeti, vigyázzon, hogy ne öntözőn túl magasan. A legtöbb növénynek nem tetszik, ha "fejüket öntözik". Tehát irányítsuk az vízsugarat a növény aljához, az szára köré. Ezenkívül az erős vízsugár a növényi szövet károsodásához (szakadásához) vezethet. És ezzel megnyitjuk az utat a különböző betegségeknek (a meggyengült növényt valószínűleg kártevők támadják meg, ráadásul a szakadt szövet a kórokozók, például gombás betegségek kapuja). A dekoratív lombozattal és virágokkal rendelkező növények különös gondozást igényelnek. Itt a legjobb, ha öntözőkannát vagy a megfelelő permetezési módot használjuk az öntözőpisztolyon. Valószínűleg ez több időt vesz igénybe, de így biztos lehet benne, hogy dekor növényi szép megjelenéssel hálálják meg a gondoskodást.

Ügyeljen rá, hogy az Ön szükségleteinek megfelelő hosszúságú kerti tömlőt válasszon!

Azok számára, akiknek nincs idejük, vagy szándékuk ilyen műveletek végrehajtására, léteznek alternatív megoldások – Automatikus Öntözőrendszer. A csepegtető szalagnak köszönhetően a víz precízen elvezethető a gyökérrendszerekhez. A nagy területeket (pl. gyep, rét) megfelelően (az öntözött terület alakjától és felületétől függően) kiválasztott locsolóval lehet öntözni. A rendszert vezérlő irányítja. Annak függvényében, hogy mennyit kíván belefektetni, lehet igen egyszerű, de nagyon összetett beállítású rendszer. Alaposan gondolja át, mely funkciók lesznek az Ön számára a leghasznosabbak. Elképzelhető, hogy Önnek egyáltalán nincs szüksége a „számítógépre“, mely rákapcsolódik a meteorológia műholdra és az Ön számára elegendő az időszakos (manuálisan vagy automatikusan bekapcsolódó) öntözési funkció. ;)

Hozzászólások

Írj hozzászólást!