Hasznos cikkek

MIKOR ÉS MIVEL KELL PERMETEZNI A GYÜMÖLCSFÁKAT?

person Írta: Panda Szerszám.hu Létrehozva: Péntek, April 15 2022

A gyümölcsfák első permetezését a betegségek és a kártevők támadásainak megelőzésére már kora tavasszal elvégezheti. A kezelések biztosítják a növények egészséges és gyors növekedését. Válassza ki a megfelelő napot a fák permetezésére, és ne feledje védeni a kezeit és az arcát.

A gyümölcsfák első permetezését a betegségek és a kártevők támadásainak megelőzésére már kora tavasszal elvégezheti. A kezelések biztosítják a növények egészséges és gyors növekedését. Válassza ki a megfelelő napot a fák permetezésére, és ne feledje védeni a kezeit és az arcát.

A gyümölcsfák tavaszi permetezése a legfontosabb. Célszerű gondosan megfigyelni a kertben lévő növényeket, és védőkészítményekkel a megfelelő időben elkezdeni a permetezést. A permetezés túl késői megkezdése hatástalannak bizonyulhat.

A szükséges eszközök és anyagok listája:

Mikor permetezzünk a gyümölcsfákat?

A permetezés időpontja az időjárástól és a növény fejlődési szakaszától függ, azonban a gyakorlott kertészek általában tavasszal, február végén kezdik meg a permetezést.

Nehéz egy olyan egységes időpontot meghatározni erre a kezelésre, amely minden gyümölcsfa számára alkalmas. A különböző fajok vegetációjának tempója változó, és az adott hónapok időjárási viszonyai is minden évben változnak. Ezért olyan fontos megfigyelni a kertben termő növényeket. Jó, ha ismeri az adott gyümölcsfa fejlődési fázisait, vagy ha követi az Állami Növény- és Vetőmag-ellenőrző Szolgálat által megadott permetezési ütemtervet.

A gyümölcsfák permetezését akkor kell elvégezni, amikor a növények nem ellenállóak a betegségekkel és a gomba spórák fertőzéseivel szemben. Általában az első kezelés közvetlenül a levelek megjelenése előtti időszakra esik. Ha ezt később tesszük meg, az már nem biztos, hogy megelőzi a betegséget.

A gyümölcsfák tavaszi permetezése a legfontosabb, de később is végeznek ilyen típusú kezeléseket.

Szükség esetén a növények virágzása idején intervenciós permetezés is végezhető. Ezt többek között akkor hajtják végre, amikor a növényeket takácsatkák vagy levéltetvek támadják meg. Erre a cseresznye, a szilva és a meggy esetében is szükség van, amelyeket baktérium által kiváltott rák támadhat meg. A betakarítás után leggyakrabban körte- és almafákat permeteznek, amelyek ki vannak téve a varasodásnak.

Hogyan kell permetezni a gyümölcsfákat?

A gyümölcsfák permetezésére leggyakrabban túlnyomásos permetezőket használnak, amelyek kényelmesen használhatók. Különböző űrtartalmú modellek állnak rendelkezésre. Munkavégzés közben ne felejtse el védeni a kezét védőkesztyűvel, arcát pedig maszkkal, mert a permetezés olyan vegyi anyagokkal történik, amelyek egészségre ártalmasak lehetnek.

A permetezést szélcsendes és meleg napon kell végezni. Ahhoz, hogy a védőszer hatni tudjon, a kezelés alatt és azt követően néhány napig ne essen az eső. A permetezésben a nap sem segít, mivel a hajtások ekkor megéghetnek. A permetezés előtt figyelni kell a készítmény címkéjére – a kezeléshez optimális levegőhőmérsékletre vonatkozó információkat kell tartalmaznia. A túl alacsony és túl magas hőmérséklet egyaránt hatástalanná teheti a permetezést.

Gyümölcsfák permetezése gombák és rovarok ellen

A gyümölcsfák tavaszi permetezésének célja, hogy megvédje a növényeket a gombák és rovarok támadásától.

    • Gomba elleni permetezés – vegyszeres vagy természetes gombaölő szerekkel végezzük. A permetezést a törzs tövétől a magasabb hajtásokig végezzük, nagyon bőségesen beszórva a növényt, hogy a folyadék alaposan ellepje. A tavaszi permetezés olyan gombás betegségek ellen véd, mint az őszibarack levélfodrosodása, a szilvaciszta vagy a szilvát, őszibarackot, sárgabarackot, cseresznyét és almafákat érintő barna rothadás.

    • Rovarok elleni permetezés – megvédi a gyümölcsfákat olyan kártevők támadásaitól, mint a levéltetvek, takácsatkák, szurdokok, fehérlegyek, levéltölcsérek. Rovarok elleni permetezésnél általában kémiai olajkészítményeket vagy csalánkivonat, cickafark vagy krizantém virág alapú természetes szereket használnak. A gyümölcsfákat bőségesen permetezze be olajos termékekkel (a folyadéknak folynia kell az ágakról). Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás ehhez a cikkhez.

Írj hozzászólást:

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat January February March April May June July August September October November December
  • Regisztráció

Új regisztráció

Már van fiókod?
Bejelentkezés vagy jelszó visszaállítás